Tort jogurtibiskviidi ja keedetud kondenspiima-toorjuustukreemiga

Kui on sünnipäev, siis järelikult tuleb teha ka torti. Tavalist biskviittorti ei olnud seekord tahtmist teha, nii et kombineerisin kokku mõned ideed, mis mul olid kogunenud. Tort koosneb jogurtiga tehtud biskviidist, immutatud on ta maasikapüreega ning vahele läks keedetud kondenspiima-toorjuustukreem. Katsin kolmevärvilise martsipaniga, mõtlesin, et kuna Eestil on samuti peagi sünnipäev, siis oleks lõbus teha lipuvärvides tort :) Seda enam, et tordil oli ka sarnane number, ainult üks null puudu.

Jogurtibiskviidi retsepti võtsin saate Eesti parim pagar 2017 retseptide hulgast.

Jogurtibiskviit:

4 muna
40+40 g suhkrut
50 g maitsestamata jogurtit
50 g rõõska koort
65 g suhkrut
25 g nisujahu
25 g maisitärklist

Sulata või, sega kokku jogurti ja rõõsa koorega. Eralda munakollased munavalgetest. Mikserda munavalged õrnalt vahtu, lisa vähehaaval 40 g suhkrut samal ajal pidevalt vahustades, kuni munavalged on täiseti vahtu läinud. Vahusta munakollased ülejäänud suhkruga, lisa peene joana võisegu samal ajal pidevalt mikserdades. Sõelu sisse kokku segatud jahu ja tärklis. Viimasena lisa ettevaatlikult mitmes jaos munavalgevaht alt-üles liigutustega. Kata üks ahjuplaat küpsetuspaberiga ning vala peale tainas. Silu paletiga ning küpseta pöördõhurežiimil 180 kraadi juures umbes 15 minutit. Biskviit on valmis, kui ta katsudes vetrub. Lase jahtuda, eemalda ettevaatlikult küpsetuspaber.

Kreemi retsepti leidsin Nami-namist ja veidi mugandasin seda. 

Keedetud kondenspiima-toorjuustukreem:

200 g Philadelphia toorjuustu
400 g keedetud kondenspiima
2 dl rõõska koort
1 väikese sidruni riivitud koor
poole sidruni mahl

Sega omavahel toorjuust ja keedetud kondenspiim. Lisa sidrunikoor ja mahl. Vahusta rõõsk koor ja sega ettevaatlikult toorjuustumassi sisse.

Niisutamise tarbeks püreestada umbes 250 g maasikaid.  

Tordi kokkupanek:

Määri biskviidile maasikapüree, lase veidi sisse imbuda. Edasi läks veidi keerulisemaks, nii et ma kõigepealt kirjeldan, kuidas ma tegin ja siis kuidas oleks võinud teha :P Määrisin kreemi biskviidile Lõikasin biskviidi viie sentimeetri laiusteks ribadeks. Keerasin ühe riba rulli ning tõstsin serveerimisalusele. Siis võtsin järgmise riba ja keerasin selle esimese rulli ümber jne jne. Kuna kreemikiht oli paks, siis oli ribasid üpris raske tõsta, kreemi voolas vahelt välja ning üks riba läks mul käes isegi pooleks. Teinekord määriksin biskviidile palju õhema kihi kreemi ja peale iga riba keeramist paneksin tordi välispinnale kreemi. Kui kõik biskviit oli keeratud, siis silusin tordi nii siledaks ja ümmarguseks, kui vähegi suutsin ning panin ta ööseks külmkappi. Tordi läbimõõt tuli 22 sentimeetrit.

Järgmisel päeval katsin tordi martsipaniga. Võtsin igast värvist silma järgi nii umbes sada grammi, voolisin peopesade alla jämedaks vorstiks ja sättisin üksteise kõrvale kokku. Maisitärklisega kergelt üle puistatud laual hakkasin tainarulliga martsipani rullima, vaatasin, et vorstikesed omavahel kokku kleepuksid ja vajadusel vajutasin liitekohti rohkem kokku. Tõstsin ümmarguseks rullitud martsipani tordile, silusin esmalt pealt ja seejärel servi ettevaatlikult ülevalt alla, et nad ei hakkaks lokkima. Viimasena lõikasin noaga ära üleliigsed servad, kaunistasin martsipanist väljalöödud numbritega ja valmis ta oligi. Superhea! oli sünnipäevalapse reaktsioon :D Ei vaidle vastu, maitsete kombinatsioon tõesti õnnestus :)


Kuna martsipan läheb otse kreemi peale, siis soovitan katta tordi samal päeval, kui seda on plaanis süüa. Martsipan nimelt kipub niiskuse mõjul sulama. Läbilõike pilt on tehtud teisel päeval ja selle pealt on näha, et ta ongi veidi laiali läinud; ka on tort veidi lössi vajunud. Kenama ja siledama tordi saaks ilmselt siis, kui teha näiteks neljakandiline ahjuplaadi suurune tort mitmekordistatud toorainekogustega, kõige pealmisele biskviidikihile ja servadele panna väike kogus võikreemi ning alles siis katta martsipaniga.




Comments

Popular Posts